2009-04-21 16:41:08• hírek • Gozner Gertrud

Kevesen fogyasztanak egészséges ételeket

A legtöbb romániai állampolgár csak negyven éves kora után kezd el nagy mennyiségben zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, annak ellenére, hogy már a fiatalok tudják melyek az egészséges ételek.

A 15 ás 60 év közöttiek közül sokan érdeklődnek az egészséges táplálkozás iránt, viszont kevesen tesznek is valamit érte, áll egy most megjelent tanulmányban, amit az Exact kutatói cég állított össze. A felmérést 533 ember megkérdezésével készítették 2009 március-április folyamán.

A megkérdezettek több mint fele, 58%-uk szerint disznóhús ritkábban kéne az asztalra kerüljön, 80% szerint az egészséges életmód alapja a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása. Ennek dacára a megkérdezettek csupán 20% vallotta be, hogy naponta fogyaszt zöldséget és gyümölcsöt, 41%-uk hetente egyszer vagy két alkalommal eszik nyers ételeket.

Leginkább a 45 és 60 év közötti, egyetemi végzettséggel rendelkező nők érdeklődnek az egészséges táplálkozás iránt. Az ehhez kapcsolódó információkat az internetről, a televizíóból és a szaklapok cikkeiből szerzik be. Csupán 4%-uk kapott erre vonatkozó tanácsokat orvosától.

A legkárosabb élelmiszernek a disznóhúst nevezték meg a legtöbben (58%), második helyen a zsiradékok állnak 24%-al, harmadik az édesség (18%), utána a fehér cukor következik (14%). A sütéssel készült ételek csupán 13%-uk szerint károsak az egészségre, akárcsak a felvágottak. A gyorsétkezdék menüjét 10 százalékuk tartotta károsnak.

A zöldségek és gyümölcsök egészséges voltát a megkérdezettek 80% elismeri, ezt követi a szárnyashús, amely 40%-uk szerint tesz jót. A halak mellett 34% tette le a voksát, a tej 32%-ot, a túró 20%-ot, a marhahús 12%-ot kapott. Kevesen említették meg a víz, a teák és a méz egészséséges voltát. Ugyancsak háttérbe szorult a barna kenyér és a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek.

A nők gyakrabban fogyasztanak friss zöldségeket és gyümölcsöket mint a férfiak, heti 6-7 alkalommal szemben a férfiak  1-2 alkalmával. Az egészséges ételek fogyasztása nő az életkorral, általában negyven év fölött kezdődik, amikor megjelennek az első orvosi problémák. Az idősebbek hetente 3-4 szer, míg a fiatalok hetente 1-2 alkalommal táplálkoznak egészségesen.

Dr. Szilágyi József táplálkozás-szakértő szerint az átlag romániai valóban nem eszik megfelelően, mivel a többségnek alacsony a jövedelme, ezért olcsóbb ételeket,  kenyeret és zsiradékot fogyasztanak nagy mennyiségben és csak későn veszik észre, hogy mekkora hibát vétettek azzal, hogy nem kezdtek el idejében erre figyelni. Szilágyi úgy véli már csecsemőkorban el kell kezdeni a helyes táplálkozás kialakítását, például azzal, hogy tápszerek helyett anyatejjel táplálják a gyermeket, aki így megkaphatja a szervezete számára szükséges antigéneket. A reklámokban és a boltokban rengeteg tartósítószerrel, színezékkel, és más különböző adalékanyagokkal telített élelmiszereket kapni, amelyek hosszú távon károsítják a szervezetet. Igyekezzünk minél több bioterméket, hagyományosan megtermelt élelmet fogyasztani – int a szakértő.

A nők gyakrabban fogyasztanak friss zöldségeket és gyümölcsöket mint a férfiak

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: